Montag, 12. Oktober 2009

Diplomaosztó a Kálvin téri református templomban

Addig is, míg engedélyt kapunk a Református Élet szerkesztőségétől, hogy tényfeltáró sorozatuk 2. részét blogunkban közölhessük, beszámolunk röviden a szombati diplomasztó ünnepélyről a Kálvin téri templomban. (Ld. Lakat szept. 19-i bejegyzése 23:26-kor.) Dékánunk talárban megtartotta farizeusi beszédét. Nem átallotta azt mondani, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem csak tisztességes eszközöket alkalmaz, miközben a konkurencia piszkos módszerekkel küzd ellenünk. De ő, mint a Károli Gáspár Református Egyetem dékánja, megpróbálja a bibliai tanítást követni, és ha támadják, nem üt vissza.

Van ebben igazság. Szabó András elsőként és váratlanul üt. Jelleméhez híven hátulról. A módszer sikerét bizonyítja, hoy az egyetem 16 éves fennállása óta ő és felesége még ott vannak, miközben gyakorlatilag az egész oktatói gárda kicserélődött. Szabó András útja a hatalomig „hullákon” át vezet. Erről szól a Református Életben megjelent friss elemzés, konkrét esetekkel, mindenkinek ismerős nevekkel és tényekkel az elmúlt évből. Szabó András nem a jézusi grádicsokon lépdel felfelé, és enyhén szólva nem a jézusi magatartást követi.

Hogy milyen módszereket alkalmaz a konkurenciával szemben? Elég a Kulcsár Szabó Ágnes és Kulcsár Szabó Ernő segítségével Veszprémből átlopott színháztudományi szakot említenünk, amibe a konkurencia belehal. Tisztességes módszer az Apóst bevetni a cél elérése érdekében? De ez semmi azokhoz a módszerekhez képest, amelyeket az Irodalomtudományi Doktori Iskola márciusi védései során alkalmazott.

Olvassák el egészen figyelmesen még egyszer a Református Élet augusztusi számából átvett posztunkat a BTK doktori védéseiről: http://karolisbotrany.blog.hu/2009/08/27/vizsgalat_a_reformatus_egyetem_doktori_vedesei_ugyeben.

És most már tudják, miért csak a leváltott doktori iskolai vezető hallgatója kaphatott diplomát, és a másik három miért nem. És arra is rájöhetnek, miért kellett leváltani a vezetőt.

A Dékán és Dékánné valamint Dékánhelyettes asszony saját hallgatóit csalással próbálta oklevélhez juttatni. Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsi határozat van a másik három védésről is, de azokat már nem olvashatták fel, és az okleveleket nem adhatták ki. A Doktori Iskola vezetőjévé előráncigált nyudíjas rendőr a Kálvin téri Református templom pulpitusán erről nem beszélt. Arról sem, hogy szemet hunyva a látványos törvénysértések fölött, együtt szavazott a csalókkal a másik három védés érvényességéről. A bűnpártoló rendőr (contradictio in addictio!) törvényességre és etikus magatartásra szólítja fel az avatandó doktort. Majd következik az átadás és kézfogás.

Még jó, hogy a dékánon kesztyű volt. Így talán az ifjú doktor meg tudja őrizni tisztaságát...

17 komment

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen