Montag, 12. Oktober 2009

A bárányok már nem hallgatnak

Max Weber definíciója szerint a „hatalom az a társadalmi kapcsolatokban rejlő lehetőség, amely megengedi, hogy az egyik ember akár a másik ellenállása ellenére is véghez vigye akaratát”. Azaz, ha nincs szándékunkban ezt az akaratot elfogadni, tudomásul venni vagy magunkévá tenni, esetleg még ezzel az akarattal szembe is fordulunk, annak ellenállunk, akkor a hatalom erőszakot alkalmaz velünk szemben.

A nietzschei hatalom-elmélet a hatalom akarásáról gyökeres ellentéte Pál apostol rómaiakhoz írt levelének, mely szerint az “nem azé, aki akarja, és nem is azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené”.

Ám a hivatali hatalom többnyire azé, aki fut (utána), s mivel nem Istentől való, csak istentelen eszközökkel lehet ideig-óráig megtartani.

Az erőszak modern formája a diskurzus kisajátítása. A 60-as években például betiltották a Szabad Európa Rádiót, mégis sokan hallgatták, információra éhesen. A „Református Élet” című lapot a református egyetem vezetői nem tilthatják be, ezért nem létezőnek nyilvánítják, a Károli Református Egyetem nevét viselő blogunkról azt hazudják, hogy rágalmazó. Szerintünk viszont éppen ez az állítás rágalom. A hatalom által diffamált fórumokon megjelent írásokat sorra igazolja az élet: igaz a Princz-VIP-lista, igaz a református hagyatéki raktár kifosztása, igaz a doktori fokozatok visszavonása, igaz a rendőrségi nyomozás BKV-ügyben stb. A hatalom kompromittálódása és lelepleződése idején – mint most a Károli bölcsészkarán – különösen erős a dezinformáció. De amit mi ezeken a fórumokon elmondunk, azok fontosak, és eddig rendre igaznak bizonyultak.

A hatalom azon a mélységesen erkölcstelen állásponton van, hogy nem a bűn elkövetői a bűnösök, hanem a bűn leleplezői. Ezért nem az elkövetők, hanem a leleplezők ellen folytatnak hajtóvadászatot. Demokráciákban a blogolás szabad véleménynyilvánítás. Ezt szankcionálni csak csendőrállamban lehetséges.

A károlisbotrany.blog.hu a szólásszabadság fóruma és élharcosa. Ne hagyd magad elhallgattatni, ne hagyd magad megfélemlíteni.

Olvasó, Tiéd a szó. Csatlakozzunk Dear Sister felhívásához:

Áldás, békesség, testvéreim! Imádkozzunk halkan, de beszéljünk hangosan!

Bárányka

5 komment

1 Kommentar:

  1. Kedves Barátaim,
    egyre többen olvasgatják a blogunkat és érdeklődnek, hogyan tűrhet meg a Magyarországi Református Egyház ennyire kompromittáló embereket az egyeteme élén. Nagyon jól tettétek, hogy német nyelven is lelepleztétek Szabó András dékán és felesége, Petrőczi-Ludvig kapcsolatait a Postabankkal, a BKV-s szerződést, stb.
    Az is többeknek feltűnt, hogy Kun Miklós (Béla unokája) mit keres egy református szellemiségű intézményben. Mióta profilja egy proztestáns alapértékeket őrző intézménynek a kremlinológia kutatása. Kutatócsoportjában ott van felesége is, Gereben Ágnes. A magyar nyelvészeti tanszéken is van Vetternwirtschaft, az öreg Honthi professzor fiatal felesége, meg annak a barátnője, Fóris Ágota.
    Augiász istállója, mikorra lehet kitakarítani?

    AntwortenLöschen